Дани Анђела 2014

Дани Анђела


Дванаесту годину за редом Марко Рафаиловић, вероучитељ, у сарадњи са својим колегама из ОШ “Рајко Михаиловић“, а уз одобрење мр Бошка Сарића, директора школе, организује духовно сабрање под називом „Дани Анђела“.
Свечаност почиње увек са молитвом светом владики Николају тј. Тропаром, а завршава се молитвом тј. тропаром Светом Јустину. Сви ученици од петог до осмог разреда певају, док нижи разреди певуше, чекајући своје време тј. више разреде да би у пуном капацитету запевали. Руске песме „Ангел Хранитељ“ и друге певају виши разреди, а сви заједно певају „Два Анђела шеташе“ песму нашег Лелићког Златоуста Светог Владике Николаја. Духовно сабрање „Дани Анђела“ осмислио је вероучитељ са децом на часу веронауке, а у циљу креативног стваралаштва, духовног узрастања и поштовања традиционалних вредности нашег народа.
„У далеком Сибиру сатанистичка манифестација „Ноћ вештица“ је забрањена, а код нас су вероучитељ и ученици покренули, и већ годинама траје, Божије Анђеоско сабрање крштене деце, што је за сваку похвалу!“, истакао је директор школе мр Бошко Сарић. Сваке године окупе се ученици из матичне, бањанске школе, као и из издвојених одељења: Тулара, Калиновца, Кожуара, Вуконе и Сувог Села, све укупно 213 ученика. 
На општу радост, овогодишње сабрање посетио је и наш епископ Ваљевски Милутин који нас је благословио и поучио како да наставимо духовни и хришћански живот рекавши: „Веома се радујем што сте сабрани, што доживљавате Анђеле Божије у данима пред велики празник Аранђеловдан. Наставите овако, а ја ћу вас увек посетити као епископ Ваљевски, Бањански и сваке цркве у нашој Богом чуваној епархији!“.
Гости сабрања били су: као домаћин у свом намесништву протојереј-ставрофор Митар Миловановић, начелник за веронауку протојереј Милан Ристивојчевић, Мати Ирина, настојатељница манастира Грабовац, Отац мр Силуан и свештеници парохија издвојених одељења деце која су учествовала.
На крају сабрања, по плану које су ученици са вероучитељем осмислили на часу веронауке и такмичења, директор је ученицима поделио поклон књиге на следећи начин. Комисија у саставу: професорка ликовне културе Наташа Курјаковић, учитељице Ана Комненовић и Ана Илић, донела је једногласну одлуку, у одабиру најуспелијих радова.
Првих пет места:
 1. Урош Адамовић 3 раз. Тулари
2. Тања Јовановић 6 раз. Бањани
3. Иван Милановић 3 раз. Кожуар
4. Милица Јовановић 2 раз. Калиновац
5. Јован Морачанин  1 раз. Суво Село
За најбољи рад из Тулара књигу „Десет Божијих заповести у сто прича“ добила је Анастасија Лазаревић ученица 1. раз., а за колективни учинак ученици 4. разреда исте школе.
За најбољи рад из Калиновца награду је добила Николина Брековић 2. раз. Најкреативнији разред из Кожуара је 3., Вуконе 4., а Сувог Села предшколци.
За изузетно залагање награду је добила ученица Кристина Кесеровић, која се, поред своје болести-учињена трансплатација бубрега, веома потрудила и максимално ангажовала.

Милош Чолић
проф. разредне наставе
                                                                              

Media

Дани Анђела
More in this category: Убске вечери 22/7/2014 »