Владика Милутин у Бањанима

На иницијативу Марка Рафаиловића, вероучитеља Основне школе „Рајко Михаиловић“ у Бањанима крај Уба, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин посетио је ову школу, даривао наставнике и ђаке те надгледао и помагао традиционално ђачко шарање јаја.

Незмерна срећа испунила је Основну школу „Рајко Михаиловић“ у селу Бањани када им је, 11. априла 2014. године, у посету дошао Владика Милутин да са њима подели радост долазећег празника Васкрсења Господњег. У пратњи архијерејског намесника тамнавског и инспектора за веронауку протојереја-ставрофора Митра Миловановића, епархијског координатора за верску наставу протонамесника Милана Ристивојчевића, уреднице часописа „Светосавско звонце“ Радмиле Мишев и неколико новинарских екипа, епископа Милутина дочекао је директор школе Бошко Сарић са наставницима и преко стотину деце.

У бањанској школи часове веронауке ученици са радошћу похађају од њеног повратка у наставу. За изузетну сарадњу на пољу извођења веронауке те служење нашој Светој Цркви, Владика Милутин уручио је директору Бошку Сарићу Архијерејску грамату. Знање и љубав према вери предака, изнедрили су и сопствену традицију - фарбање васкршњих јаја. Након молитве, поучног слова Aрхијереја ваљевског те даривања иконама наставника и ђака, приступило се овом благословеном чину. Јаја су фарбана и шарана разним бојама и цртежима, онако како је дечјој машти по вољи, у обиљу смеха и долазеће свечарске радости Празника над празницима. Тим више што им је помоћ при украшавању јаја пружао сам Владика Милутин. Лепота је заиста испунила сваки кутак школе током дана, који ће малишанима остати међу најдрагоценијим успоменама. Нарочито онима - првима међу једнакима, којима су директор Бошко Сарић и уредница „Светосавског звонцета“ Радмила Мишев уручили награде за најлепше украшена јаја.

Извор: Епархија ваљевска

Media

Владика М
More in this category: « Дан школе 2013