ДАН ДЕВОЈЧИЦА

 

Међународни Дан девојчица у ИКТ сектору установљен је на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког четвртог четвртка у априлу. Од 2001. године, када је у Европи (Немачкој) први пут обележен „Дан девојчица”, у овој манифестацији учествовало је више од милион девојчица.

Дан девојчица у ИКТ-у има за циљ да девојчице оснажи приликом одабира будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима.

Удружење пословних жена Србије први пут је организовало Дан девојчица 28. априла 2011. године.

Наша школа учествује у овом пројекту од 2017. године. Ове године, услед повољније епидемиолошке ситуације, омогућена је уживо  посета једној компанији. У госте је 12 девојчица осмог разреда примила компанија СЕТ Шабац - предузеће за инжењеринг, консалтинг, пројектовање и изградњу.Том приликом ученице наше школе  упознале  су се са   пословањем СЕТ-а кроз презентацију Биљане Брајић, референта у компанији и домаћина посете,  а о свом позиву, школовању, раду и пројектима у којима данас учествују говориле су инжењерке компаније: Јелена Мирковић, дипл. инж.архитектуре, Јелена Стојчић, мастер пејзажне арххитектуре, Ксенија Милетић, мастер инж.технологије, Анђела Јовановић, мастер инж.електротехнике, Драгана Алемпић, дипл.менаџер за безбедност и здравље на раду  и Александра Станић, дипл.инж.машинства. Девојчице су, након презентације у седишту фирме, посетили и локацију на којој компнија гради отворени базен у Шапцу, где су имале прилику да виде и чују шта је све потребно да се дође од  идеје до реализације. 

Девојчице су биле веома заинтересоване, а посета компанији дала им је могућност сагледавања нових перспектива у одабиру професионалног пута којим ће наставити по завршетку основне школе.