Поетски сусрети

БАЊАНСКИ ПОЕТСКИ СУСРЕТ


На иницијативу професора матерњег и страних језика у Основној школи „Рајко Михаиловић“ у Бањанима организовани су „Поетски сурети“ намењени ученицима од 5. до 8. разреда, а у циљу неговања правилног говора и развијања љубави према лепој писаној речи.
-С обзиром да деца све мање читају, поготово их врло мало интересује поезија, одлучили смо се да то баш буде поетски сусрет, односно изражајно казивање поезије, истиче једна од организаторки Сусрета и чланица жирија Јелка Панић, професорка руског језика и додаје да су ученици имали прилику да сами одаберу песму коју ће казивати тако да су се сами пронашли у песмама одабраним по сопственом сензибилитету или су им у томе помогли наставници.
Ученици су јако били заинтересовани за учешће, одзив је био добар, а у самом такмичењу учествовало је њих осамнаест. Говорили су стихове домаћих и страних аутора. Прво место је освојио Лазар Лештарић, ученик осмог разреда који је говорио песму „Човек пева после рата“ Душана Васиљева, друго место Александар Милићевић, ученик петог разреда, који је казивао песму истоименог аутора под називом „Домовина“, док је трећа била Јелена Марковић, ученица осмог разреда која је говорила „Ламент над Београдом“ Милоша Црњанског. Сви учесници награђени су похвалницама, а најуспешнији дипломама и слатким наградама- за прво место 300, друго 200 и треће 100 грама чоколаде уз књиге и ручно осликане шоље.
У жирију су били мр Бошко Сарић, директор школе, Јелка Панић, професорка руског језика и Ана Илић, мастер учитељица. Такмичење је одржано у школској медијатеци, тако да је публика могла видети такмичарске стихове на видео биму и презентацију која је урађена посебно за ову прилику.
-У сваком случају очекујемо да ће наши ученици ускоро бити и учесници општинске, окружне и републичке смотре рецитатора под називом „Песниче народа мог“, истичу организатори.
Потсетимо, републичка смотра се последњих година, после Ужица, одржава у Ваљеву у категоријама млађи, средњи и старији узраст. Ове године биће одржана по 48. пут.

  Милош Чолић
  мастер учитељ 


Media

Поетски сусрети