МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА - 21. ФЕБРУАР

Поводом обележавања Међународног дана матерњег језика 21. фебруара, а на позив Друштва школских библиотекара Србије, у нашој школи је одржан час у библиотеци под слоганом „Подели радост читања“.

Часовима у библиотеци су присуствовали ученици нижих разреда, док је у старијим разредима део првог часа био посвећен обележавању овог празника.

Директор школе Весна Васић је подсетила да се Међународни дан матерњег језика , према одлуци УНЕСКА, обележава 21.фебруара у спомен на протесте бангладешких студената који су тражили равноправност за свој језик. Желели су на тај начин да скрену пажњу на значај очувања културне и језичке шароликости широм света. Директор је, после обраћања, представила госта , учитеља наше школе у пензији и песника, Мишу Ненадовића. 

Библиотекар школе Јелка Панић је истакла колико је важно да негујемо матерњи језик и писмо, да ученици и даље редовно долазе у библиотеку која је корисно  и забавно место где ученици  не само да позајмљују књиге, већ уче, траже информације, пишу домаће задатке, припремају се за такмичења и читају.

Гост Миша Ненадовић је ученицима указао на важност читања и богаћења речника,  као и очувања матерњег језика, али и лепоту стварања и писања књижевних дела. Ученицима је  прочитао две Ла Фонтенове басне које су заједно анализирали и истакли поуке,а потом и неколико својих песама о ђацима, школским данима, божићу, својим  унучићима.

Ученици четвртог разреда су читали наглас одломке из омиљених прича и романа за децу, док су ученици другог разреда рецитовали стихове.

Библиотекар је говорила и о информационо-комуникационим технологијама које не треба да буду препрека за читање, већ напротив, помоћ у проналажењу одломака или целих дела различитих књижевних жанрова. Дружење је настављено слушањем омиљених стихова Ј.Ј.Змаја у извођењу познатих глумацана YouTube-у.

Ученице осмог разреда и чланови библиотечке секције, Сандра Ђурић и Кристина Илић, су уредиле пано испред библиотеке радовима ученика млађих разреда који приказују ћирилично почетно слово њиховог имена.

Можемо рећи да смо читањем наглас, као и разговором о прочитаном симболично указали да је крајње време да се окренемо неговању матерњег језика, књиге и културе уопште. Циљ активности – подстицање читања, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, као и промоција и сарадња школских библиотекара је остварен, и што је најважније, ученици су са осмехом на лицу и задовољни изашли из школске библиотеке.

Јелка Панић, библиотекар