ЈАВНИ ЧАС НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА

Дана 12.1.2017. године, одржан је јавни час на француском и руском језику који је резултат сарадње наставница Марије Петровић и Јелке Панић.

 Јавни час је одржан у свечаној сали матичне школе. Главни актери часа били су ученици четвртог разреда ИО Врело и ученици нижих разреда у Бањанима. Тема часа је била у складу са временом одржавања – новогодишњи и божићни празници у Француској, Русији и Србији - сличности и разлике. Техничка подршка наставницама Марији Петровић и Јелки Панић била је и учитељица Сања Арсеновић–Тешић која је пуштала песме са рачунара и водила рачуна о доброј синхронизацији припремљеног програма.

Час је подељен у два сегмента – француски и руски.

У првом делу часа ученици ИО Врело, након поздравног говора, отпевали су новогодишњу песмицу Vivelevent, а након тога су извели скеч на француском језику по тексту наставнице Марије Петровић. У том скечу су на симпатичан и занимљив начин, кроз игру и глуму, представили основна обележја празновања Божића и Нове годинеу Француској. Изговарање текста су пропратили и показивањем цртежа и новогодишњих реквизита (јелке, Деда Мраза, украса...) тако да је и ученицима који су посматрали час из публике, а који не уче француски језик, било јасно о чему се ради у скечу. После тога је уследила још једна новогодишња песмица BonneAnnée. Након ње, наставница Марија Петровић је поставила пар питања на српском језику о сличностима и разликама у прослављању Нове године и Божића у Француској и код нас, у Србији.

У  другом делу часа своја знања су представили  ученици другог и четвртог разреда из Бањана. Прва група ученика је извела кореографију за руску песму «Шёл по лесу Дед Мороз».Глумили су животиње и Деда Мраза из песме, а после тога су ученици четвртог разреда испричали како се празници прослављају у Русији. Приликом излагања на српском језику , ученици су на руском језику наглашавали све значајне појмове који су у вези са темом  (Деда мраз, Нова година, Божић, поклони, украси, јелка....). Занимљивости излагања допринеле су и две девојчице које су украшавале јелку на сцени. Уследила је «кољадка» - народна песма коју у Русији певају за Бадњи дан. Ученици су демонстрирали како руска деца иду кроз село, певају песме и на крају добијају слаткише.

Јавни час је био веома успешан, ученици су успели да испуне циљ, а то је да на занимљив и модеран начин, уз игру, песму, глуму и смех дочарају новогодишње и божићне празнике и дух заједништва који је увек присутан у ово доба године.

Часу су присуствовали и директор школе, ученици, наставници, родитељи и остали запослени у школи.

 

Марија Петровић и Јелка Панић