63. БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА

 

Ученици наше школе су и ове године у пратњи својих наставника посетили 63. Међународни београдски сајам књига. Српски песник и академик Матија Бећковић и историчар и писац Абдулах Бусуф, у име почасног госта Марока свечано су отворили манифестацију писане речи 21.октобра и она је трајала до 28.октобра 2018. Сајам је отворен под слоганом „Радост читања“ како би се читаоци подсетили на животну радост коју пружа књига у руци. Једном прочитана књига, кажу зналци, постаје нам пријатељ за цео живот.


 

Краљевина Мароко прва је арапска земља која има част да буде почасни гост наше највеће књижевне смотре. На штанду изграђеном у оригиналном мароканском стилу, Мароко је представио најзначајније националне издаваче, јавне институције и више од 1.000 наслова. Наши ученици и наставници су уживали у сусрету са новим светом и овом необичном културом.

Посетиоцима су ове године понуђени у халама различити програми: „Мислити о књизи“, „Време памћења“,“Пишем, дакле постојим“, „Књига ће спасити свет“, „Бајка о Кратковечној“ и други.

Сегмент посвећен књижевности за децу носи назив "Бајка о Кратковечној", а по њеној ауторки Десанки Максимовић названа је сала у којој је организован програм за најмлађе читаоце. Програм "Упознај свог писца" представио је неколико деци омиљених аутора, а у разговориома о томе како најмлађе заинтересовати за читање, како одабрати лектиру, какви су били хероји у дечјој књижевности а какви су данас, шта је ново у нашој књижевности за децу, како доћи до добре антологије дечје књижевности... учествовали су и писци и професори и библиотекари и илустратори и, што је најважније, сами млади читаоци. Ученици су могли да чују и да запиткују своје песнике и прозаисте: Љубивоја Ршумовића, Владимира Андрића, Владиславу Војновић, Јасминку Петровић, Уроша Петровића, Дејана Алексића...Ученици су посетили изложбе "Обећала си да ћеш бити вечна", поводом 120 година од рођења Десанке Максимовић, "Милош Црњански – живот и коментари" поводом 125 година од рођења писца, "Деца су украс света" - Стара дечја српска књига од краја 19. века до 1944. и изложбу првих и ретких издања Десанке Максимовић, као и "Стриповјетке Петра Кочића", приказ приповетке Петра Кочића у форми стрипа.

Са осмесима на лицима, књигама у рукама, пуни позитивних утисака, наши ученици су пред крај дана напустили Сајам, и већ се договарали за наредни, и како ће књигама допунити и улепшати своје личне библиотеке, а надамо се и своје детињство.

На крају Вам поручујемо - Књиге су прозор у свет, а свет треба упознати!

Веселинка Симоновић