БИРАМ ФРАНЦУСКИ - ЈЕЗИЧКЕ РАДИОНИЦЕ У ИО ВРЕЛО

У ИО Врело професори француског језика за странце Гијом и Ева, у пратњи координатора из Француског института  у Србији , Жилијет Тирлик, одржали су 2 радионице у којима су учествовали ученици IV, V, VII и VIII разреда.

Иницијативу за долазак француских гостију у ОШ „Рајко Михаиловић“ Бањани покренули су директор школе Весна Васић и наставник француског језика Марија Петровић,који су школу и пријавили на конкурс „Бирам француски“  који организује Француски институт у Србији.

Циљ радионица је била промоција француског језика и жеља младих лектора да ученицима приближе француски језик и да им покажу да се најбоље учи кроз игру, да се на занимљив и оригиналан начин могу обрађивати и најзахтевније лексичке, граматичке и фонетске партије у француском језику.

Тог дана одржане су две радионице у трајању од по 45 минута. У првој су учествовали ученици IV и V разреда а у  другој ученици VII и VIII разреда. Ученици су радили у групама. Били су расположени, весели, активни и сарадљиви, показали су велику кооперативност и жељу за радом кроз игру. Атмосфера је била весела и пријатна.

ОШ „Рајко Михаиловић“ ИО Врело је на поклон од Француског института у Србији добила једнојезични речник, његову електронску верзију,  бројне плакате, низ корисних информација о разним пројектима Института као и контакте како би се наставила сарадња две институције.

Ученици ИО Врело, наставница француског језика, директорка школе, колектив , помоћни радници ове школе и родитељи показали су се као изврсни домаћини који су желели да учинили боравак  француских гостију угодним и пријатним, па су за госте сви заједно припремили и пригодно послужење, комбинацију српско-француских посластица. Гости су били изненађени и ганути јер , како су рекли, досада нису наишли на тако топао и срдачан дочек,а ово им је и први пут да бораве у једној сеоској школи.

Марија Петровић,професор француског језика